timber clad

Planning Approval for Clearbury View by Barclay Phillips

Another successful end to the week with another planning approval! Clearbury View is located in the village of Redlynch, and proposes to split the existing large plot in half to form a new detached dwelling to the east of the existing property. Our client came to us following an earlier refusal on the site and we are really pleased to have been able to achieve a positive result!

Site Progress - Britford Lane by Barclay Phillips

A visit to site earlier this week (when the weather was nicer!) showed just how much progress has been made on site at Britford Lane. We think the cladding looks fantastic and can't wait to revisit the site again soon to see how the other properties are coming along.

Site Progress - Bracken by Barclay Phillips

It has been a while since our last update at Bracken and work has been progressing very well! Externally the building is water tight and external landscaping is starting to be formed. Internally the plasterers are working their way around the house, and some rooms have also been painted. The double height living room and feature fireplace look brilliant and we can't wait to see it finished!

Site Progress - Bracken by Barclay Phillips

It is clear to see that Bracken has been progressing well since our last update, the new windows, roof tiles and the addition of the stained Douglas Fir cladding have made a huge difference! Internally, the underfloor heating is currently being installed and individual rooms are starting to emerge and in the open plan living space the double height space over the living area is already striking, despite its unfinished form. We are looking forward to making another visit in the next couple of weeks!

Planning Submission - West Gomeldon by Barclay Phillips

We have just made a planning submission for a scheme in West Gomeldon. The proposal is to build 2no. family homes on a sloping site and to form a drop-off car park for the local primary school.

The site is accessed from the existing site entrance and will have a shared access opening into a communal space leading to each dwelling. When viewed from the road the new dwellings take on the appearance of chalet style houses and have been located within the site to respond to the fall of the land to the south. Plot 2 takes advantage of the change in levels through the incorporation of a Lower Ground Floor, invisible from the road, which contains a large study space, snug and the Kitchen/Dining space which opens out onto the garden. Aesthetically the exteriors of the dwellings have been designed to have a contemporary take on a more traditional chalet style house, with traditional materials and timber framed porches off-set by the contemporary glazing features to the rear. By forming bedroom spaces within the roof, the massing and ridge heights of the dwellings have been able to be kept minimum, reducing the visual impact.

The east of the site has been divided off to be used as a drop off car park for the local primary school. Parking around the school is a big issues in Gomeldon, with many parents feeling that the current situation is very unsafe. The inclusion of a parking area in the proposal aims to help improve the local infrastructure of the Gomeldons, increase road safety and improve congestion at peak school times. Gomeldon Primary School has issued a letter of support to accompany our application, along with statements from local residents.

We hope this proposal results in a positive planning outcome to enable improvements in the area for the local community.

Planning Submission - Whynot Lane by Barclay Phillips

We are excited to announce the submission of a planning application for a new dwelling on an area of land located off Whynot Lane in Andover.

The proposal is for a 4 bedroom family home on a large plot between the rear gardens of 2-6 Whynot Lane and the Andover Station car park. The site is currently surplus amenity land and has its own its own access track from Whynot Lane. Contemporary in style, the house has been designed to respond to the surrounding properties and minimise overlooking. Placed almost centrally in the plot, large interface distances from the front and rear of the dwelling have been achieved as well as the formation of large front and rear gardens. Low eaves to the front of the dwelling, teamed with an asymmetrical roof help reduce the massing of the building whilst also maximising usable space at first floor. 

We are hoping for a positive planning result and seeing this project move forward!

PLANNING APPROVAL GRANTED - Britford Lane, Salisbury by Colin Tomsett

We have recently obtained planning permission for 9 dwellings in Salisbury.

Formerly used as a plant nursery, the proposal at Britford Lane in Salisbury transforms the site from a tired commercial complex into a premium residential development. Comprising of 9 dwellings, two housing types have been designed incorporating a high quality design language unifying the site. A mixture of natural timber cladding and sharp brick work adds a modern edge to the traditional style housing. Strong brick gables relate to the local vernacular and bring a continuity to the proposal.

The creation of four, three bedroom, semi-detached dwellings along Milton Road and one chalet dwelling bridges the gap in the street scene formed by the nursery and reinforces the street edge, enhancing the appearance of the area. Accessed from Britford Lane four, four bedroom, detached dwellings surround a central shared space, forming an attractive naturally surveilled public area. The house design for each dwelling incorporates double height spaces, large sliding doors and rooflights, helping to maximise natural daylight and create a variety of spaces ideal for modern family living.

This is an exciting project for the office and we are looking forward to continuing development to take the project closer towards starting on site!

Whynot Lane, Andover by Colin Tomsett

The recent planning submission is for the construction of 2 no 1 ½ storey detached dwellings with on site parking, served by the existing vehicular access from Whynot Lane.

The scheme has been sensitively designed with careful consideration to avoid overlooking and tree impact, along with minimising noise from the adjacent train line on the new dwellings.

whynot

Britford Lane, Salisbury by Colin Tomsett

We have recently submitted a planning application for 11 dwellings in Salisbury.

Formerly used as a plant nursery, the proposal at Britford Lane in Salisbury transforms the site from a tired commercial complex into a premium residential development. Comprising of 11 dwellings, two housing types have been designed incorporating a high quality design language unifying the site. A mixture of natural timber cladding and sharp brick work adds a modern edge to the traditional style housing. Strong brick gables relate to the local vernacular and bring a continuity to the proposal.

The creation of six, three bedroom, semi-detached dwellings along Milton Road bridges the gap in the street scene formed by the nursery and reinforces the street edge, enhancing the appearance of the area. Accessed from Britford Lane five, four bedroom, detached dwellings surround a central shared space, forming an attractive naturally surveilled public area. The house design for each dwelling incorporates double height spaces, large sliding doors and rooflights, helping to maximise natural daylight and create a variety of spaces ideal for modern family living.